П’ятидесятниця — відповідь на виклики сучасності

З 6 по 9 жовтня 2016 року у Львіві під гаслом «П’ятидесятниця — відповідь на виклики сучасності» проходив ІІ Світовий конгрес ХВЄ.

Як і три роки тому, делегатів прийняла львівська церква «Голгофа». Реєстрація розпочалася ще о 14:00. Паралельно проходило засідання комітету Міжнародної Асамблеї ХВЄ, на якому глави 17-ти п’ятидесятницьких союзів світу обрали нове керівництво. Зміна президента МАХВЄ відбувається кожні два роки, і новим головою став Віктор Павловський (Молдова), його заступником — Едуард Грабовенко (РФ).

О 18:00 відбулося урочисте відкриття, яке вів заввідділом освіти ЦХВЄУ Віктор Вознюк.

Першу молитву звершив екс-голова МАХВЄ Марек Камінський. Прочитавши уривок з Євангелії, Дії 2:1-3, він зауважив: «Дух Святий приходить туди, де є однодушність. Ми усі бажаємо, щоб Святий Дух зійшов на усю церкву, але також ми потребуємо, щоб він зійшов на кожного. А для цього необхідно, щоб ми любили одне одного!»

Старший єпископ ЦХВЄ Михайло Паночко приводив присутніх до молитви за Україну: «Ніщо не може змінити Його обітниць. Боже Слово перебуває повік! І саме любов до Бога, любов до братерства і любов до наших країн надихає нас збиратися і молитися!»

Заступник старшого єпископа ХВЄУ єпископ Микола Синюк мав слово проповіді. «П’ятидесятниця — це день, коли купка рибалок стала монолітом, який взяв на себе відповідальність за весь світ,?— зазначив він. — Церква народилася в день П’ятидесятниці. Тому тільки в контексті церкви можна говорити про П’ятидесятницю. І тільки коли церква відповість на виклики П’ятидесятниці — вона зможе відповісти на виклики сучасності!»

Форум відвідав і мер Львова Андрій Садовий. Звертаючись до делегатів, він сказав: «Ми не обираємо країну, де народжуватися, ми обираємо тільки: бути людьми чи бути нелюдами. Дякую вам усім, за те, що ви тут. Бажаю усім багато любові!»

Єпископ Слов’янського Дистрикту Церков Асамблей Божих США Віктор Прохор проповідував на тему: «Ресурси Святого Духа для Церкви». «П’ятидесятниця — це дух здорового глузду, дух самоконтролю. Це розумне служіння Господу! Дух Божий «ставить мізки на місце», — сказав служитель. — П’ятидесятниця — це дар Божий! І його, згідно з 2Тим.1:6, потрібно розігрівати!»

Ведучим упродовж дня був адміністратор відділу освіти ЦХВЄУ Василь Попудник. Серцевиною ранкової сесії стали семінари голови П’ятидесятницької Церкви Польщі єпископа Марека Камінського та ректора Теологічного інституту ЦХВЄ Білорусі (Мінськ) Сергія Поднюка.

У семінарі «Витоки П’ятидесятниці» Марек Камінський окреслив також основні віхи служіння Густава Шмідта.

«Для Господа найважливіше, щоб церква була сповнена Духом Святим. Але віруючі часто ставлять на головне місце інші речі. Так було в апостолів: їх тривожили перш за все богословські проблеми: «Чи не часу цього відбудуєш Ти, Господи, царство Ізраїлеві?» Потім вони, не дочекавшись, поки почне діяти Бог, вирішили провести вибори 12-го апостола», ?— зауважив служитель.

«Хрещення Святим Духом?— це не кінець, як думає багато людей. Це — скоріше початок, нові двері, які відкриваються перед тобою. Ти можеш, навіть отримавши духовне хрещення, жити собі своїм життям?— без Божої сили й слави. Але кожен відповідальний за те, щоб розігрівати дар Божий у собі», — додав він.

Марек Камінський підкреслив, що його спостереження за західними церквами показало, що в них хороше вчення, однак вони втратили переживання. «Я прагну, щоб це повернулося. Ми повинні проповідувати в наших церквах про хрещення Духом Святим. І не тільки проповідувати, а й молитися за людей, класти на них руки, і в першу чергу — за власних дітей. Давайте не будемо цим легковажити. Хай це джерело П’ятидесятниці завжди б’є в нашому житті!» — закликав він.

Сергій Поднюк у семінарі «Богослов’я і практика хрещення Святим Духом» простежив Біблійну основу вчення про хрещення Святим Духом, у тому числі дискусійні деталі цього акту. «П’ятидесятниця — якоюсь мірою є святом урожаю, — зауважив спікер. — Сходження Святого Духа саме в цей день символізує духовні жнива, які Господь здійснюватиме саме через хрещених Святим Духом людей. Саме після хрещення Святим Духом у житті Божих людей починають особливо потужно проявлятися чудеса й знамена, духовні дари й прояви! Тому ми повинні ревнувати про хрещення Святим Духом і постійне перебування в Ньому!»

Секретар МАХВЄ, єпископ Іванас Шкуліс (Литва) був основним спікером обідньої сесії. Він провів семінар «П’ятидесятниця і п’ятидесятництво напередодні другого пришестя Христа». Його виклад включав динаміку росту п’ятидесятницьких церков у світі, зокрема?— у відсотках від чисельності всіх християн. За його словами — це найшвидше зростаюча у всьому світі деномінація. Служитель відзначив, що Господь зливає Святий Дух із двох причин: щоб оживити сплячу церкву і щоб дати знак світу, що скоро — друге пришестя Ісуса Христа.

«Ранні п’ятидесятники боялися робити будь-що без вказівки й відкриття Святого Духа! Як же ми — сучасні п’ятидесятники? Нам потрібно приводити людей до реальних живих стосунків із Богом, щоб кожен особисто спілкувався з Ним і переживав Його присутність!» — підкреслив Іванас Шкуліс.

«Між ранніми п’ятидесятниками було таке привітання, яке стало їхнім кредо. Коли запитували: «Як живеш, брате?», відповідь була: «Я — спасенний, омитий кров’ю Христа і сповнений Духом Святим! Ранні п’ятидесятники для своїх проповідей багато черпали з Книги пророка Йоіля. Тому одна з улюблених їхніх тем: «Час початися суду з дому Божого!» Реакція на такі проповіді була одна — плач і покаяння. Люди співали пісні про повну посвяту Богу. Але і життя їхнє повністю відповідало текстам цих пісень. Ще одна характерна риса перших п’ятидесятників — невідступна молитва. Вони не переставали молитися, поки п’яниця не отримував звільнення, поки хворий не отримував зцілення!» — розповів єпископ. Він побажав, щоб для сучасних п’ятидесятників есхатологія стала не предметом цікавості, а поштовхом до особистого богопізнання і посвяченого служіння.

Заключним елементом денної сесії став круглий стіл на тему «Роль П’ятидесятниці в місії церкви», участь у якому взяли місіонери з різних країн світу. Модератором обговорення виступив кандидат історичних наук Михайло Мокієнко (молодший). Основне питання відштовхувалося від тези Вільяма Сеймура: «Кількість людей, хрещених Святим Духом, і кількість місіонерів має бути рівною». Отже, питання: «Чому сьогодні кількість людей, хрещених Святим Духом, не відповідає кількості місіонерів?» Запрошені місіонери поділилися своїм досвідом та ідеями щодо цієї та інших порушених тем. Підсумком розмови стала теза: «Місія — не активність окремих людей, а спосіб присутності церкви у світі».

Під час вечірньої сесії присутнім продемонстрували фільм про братерство ЦХВЄУ, який підготувала місія «Добрий Самарянин».

Старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко провів семінар: «Практика духовних дарів: проблеми та їх вирішення». Під час семінару єпископ відзначив, що істинне пробудження нерідко може супроводжуватися заблудженнями, тому для духовного здоров’я потрібні духовні ліки. За словами Михайла Степановича, цю функцію виконують духовні дари. А ціль духовних дарів — не принизити людину, а підняти, спасти її.

«Усі ми знаємо про дев’ять духовних дарів, описаних у Біблії. І всі вони важливі. Неправильно казати, що одні є більш, а інші — менш важливі. Коли дари не діють, церква потроху холоне, — сказав служитель. — Є влада, а є дар. Але влада — вища за дар. І дар має підкоритися владі. У Мойсея була влада, а у Маріам був дар. Та вона не хотіла покоритися».

«Дари мають ціль. Найважливіша — ціль. А дехто захоплюється інструментами, даними для досягнення цілі. Ціль духовних дарів — преображати наш характер!» — підкреслив Михайло Степанович.

Голова незалежних церков Німеччини Йоганн Прайсель вранці третього дня конгресу говорив на тему «Батьківство і синівство». В основу семінару єпископ поклав місце з Писання, 1Тим.3:15: «…щоб знав ти, як треба поводитися в Божому домі, що ним є Церква Бога Живого, стовп і підвалина правди», та Малахії, 4:6: «І приверне він серце батьків до синів, і серце синівське до їхніх батьків, щоб Я не прийшов, і не вразив цей Край прокляттям!»

«Ми всі називаємо Бога своїм батьком, — зауважив служитель. — Але чи кожного Бог називає своїм сином? У Біблії є люди, про яких сказано, що Бог не соромиться називати себе їхнім Богом. Батьки — це дуже високий рівень відповідальності. Носити ім’я простіше, ніж йому відповідати. Поставимо собі запитання: «Чи є я справжнім батьком? Ми повинні бути не лише в положенні батьківства, а й у стані батьківства. Що ж до синівства, то благословенними є ті сини, які приймають і зберігають передане їм від батьків. У цьому — Божі обітниці й Божа нагорода».

Історик Сергій Санніков представив нововиданий «Слов’янський біблійний коментар», над створенням якого працювало 94 автори. Серед головних цілей проекту було не лише написання коментарів для допомоги служителям місцевих церков Східної Європи, а й створення герменевтичної спільноти, члени якої вміли б колективно осмислювати Писання, прислухатися один до одного й з повагою ставитися до різнодумства.

У своєму семінарі «П’ятидесятницька церква й сучасні світоглядні виклики» євангеліст та співак Джордж Давидюк звернув увагу на важливість розуміння часу: «А з Іссахарових синів, що мали розуміння часу, щоб знати, що буде робити Ізраїль…» (1Хр.12:32). Спікер роздумував над трьома запитаннями: «Як було колись?», «Що маємо сьогодні?» і «Що буде завтра?». Його висновок: «Минуле — пам’ятай, «сьогодні» — використовуй для праці, до «завтра» — готуйся».

Під час денної сесії голова Союзу церков ХВЄ Молдови Віктор Павловський виклав семінар на тему: «П’ятидесятництво між кризою й можливістю». «Нам випало жити в часи великих змін — у техніці, економіці, політиці, — зауважив він. — Ми живемо в час, про який наші попередники могли тільки молитися й мріяти — великі та гарні будинки молитви, можливість проповіді Євангелії та найголовніше — тисячі спасенних людей. Це час можливостей!»

Під час вечірньої сесії присутні переглянули фільм про Реформацію, створений силами оргкомітету R500. Заступник старшого єпископа ЦХВЄУ Микола Синюк прочитав текст звернення Конгресу до представників влади із закликом посприяти звільненню вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського з полону ДНР. Делегати підтримали це звернення одноголосно. Звернення надіслане до міжнародних правозахисних організацій, урядам, президентам країн, звідки прибули делегації, та до відповідних органів ЄС.

«Тільки проходячи те, що нам зараз доводиться проходити в Росії, я по-особливому почав розуміти, що П’ятидесятниця життєво необхідна для того, щоб вистояти!» — сказав у своїй промові єпископ Едуард Грабовенко. Третій день конгресу завершився ревною молитвою за народи та країни.

Делегати озвучили резолюцію конгресу, адресовану всім п’ятидесятникам світу, у якій зазначені основні виклики сучасності та шляхи їх подолання.

У заключній проповіді на закритті конгресу єпископ Михайло Паночко наголосив: «Сьогодні Бог настільки відкрив двері для проповіді Євангелії, що християни іноді розгублені. Ми повинні бути готові до цього виклику та завжди зодягнені «в повну Божу зброю».

За остаточними підрахунками конгрес відвідали близько 2000 делегатів із 20 країн. Пряму трансляцію пленарних засідань дивилися в 46 країнах.

Дмитро ДОВБУШ

 

     


Телепередача
дивіться щосуботи
о 18.30,
повтор
у понеділок о 8.00
на "Новій Волині"

Архів


Радіопередача
слухайте щонеділі
о 20.10
на Волинському
обласному радіо

Архів